header-8

Interviu Brândușa Bordeianu: Simplitatea este un rezultat rafinat

Cunoscută drept un make-up artist talentat, Brândușa Bordeianu iubește frumosul și simplitatea, respectă oamenii și ține enorm la lucrurile bine făcute. A fondat o academie de make-up prin care duce valorile mai departe, prin cursantele pe care le pregătește cu multă responsabilitate. Recunoaște că în afaceri o ajută mult intuiția, pe lângă talent și pricepere. Șofer în teorie de 17 ani, a luat la propriu volanul în mâini în mai 2018 și recunoaște că mașina i-a ușurat mult munca.  

Vorbești mereu de simplitate. Ce este simplitatea?

1-1Chiar dacă la exterior pare a fi creionată în tușe fine, simplitatea nu este atât ușor de definit. Este destul de sofisticată. În spate se ascunde o muncă de ani de zile, multă implicare și dedicare pentru ca rezultatul să fie perfect. Simplitatea este un rezultat rafinat, așa cum spunea și Choco Chanel – „Simplicity is the keynote of all true elegance”. Asta le spun și cursantelor mele - să aibă grijă, atunci când lucrează, pentru ca la final să aibă în față o lucrare plină de rafinament și de simplitate, chiar dacă pentru acea compoziție au dedicat foarte multe ore frumosului. În fapt, simplitatea este eleganță.

Noi nu suntem niște clovni cu măști, mă refer la machiaj. Dacă ne referim la comportament, simplitatea vine din educație și din ceea ce am învățat de la toți oamenii cu care lucrez, iar în ultimul timp sunt mult mai atentă la acest aspect. Persoanele care sunt educate, care au un alt grad de observație vor fi simple în comportament, spre deosebire de ceilalți care vor încerca să epateze, să arate, să demonstreze ceva. Este atât de frumos să ajungi la un nivel la care să nu mai fie nevoie să demonstrezi nimic, ci doar ție să-ți arăți că poți.

Să fii autentic, cu alte cuvinte.

2-1Exact, să te cunoști pe tine astfel încât să faci tot ceea ce este mai bun și să poarte amprenta ta. Eu am continuat în toți acești ani să fiu eu. M-au întrebat mulți cum poți să fii tu într-o lume cu multe provocări, mereu în schimbare, dar uite că se poate. Dacă așa te naști, dacă ai această moștenire genetică de la părinți, vei avea mereu o simplitate dată de autenticitatea Sinelui. Mama mereu m-a învățat că unele lucruri nu se fac pentru că nu se cade, că e important și ce spun cei de alături.

Bine, acum există acea tendința la părinți de a-și educa altfel copiii, cu mai multă expansiune, dar valorile importante rămân, așa cum este și la mine. Părinții mei m-au îndrumat mereu spre ceea ce este bine și mi-au arătat ce nu este, ne-au spus să rămânem în anumite limite, să ne păstrăm valorile. Un om care este educat nu doar la școală, dar și acasă își va păstra această moștenire toată viața.

Învățătura este diferită de educație. Poți să fii învățat fără să fii educat…

3-1Trebuie să existe un echilibru între aceste lucruri pentru ca un om să fie autentic, simplu, modest. Asta apropo de cât de grea poate fi această simplitate și ce se află în spatele ei.

Ai vorbit despre valori și mă întreb care sunt cele pe care le ții în albumul tău?

4-1În primul rând, respectul față de oameni, corectitudinea, lucrul bine făcut. Dacă ai o misiune, trebuie să i te dedici în totalitate. Nu trebuie să excelezi în toate domeniile, ci acolo unde simți chemare. Valorile mele sunt mereu insuflate și cursantelor care urmează cursurile academiei mele.

Crezi în omul perfect?

5Nu neapărat, deși mi-ar plăcea. Eu știu ce-mi lipsește mie și învăț mereu de la cei din jur cum să completez unele lacune. Mereu încerc să mă perfecționez, sunt conștientă de faptul că nu totul este perfect. Știu cum mi-ar plăcea să fiu și lucrez cu mine ca să ajung acolo. Nu cred în autosuficiență, ci în dorința continuă de a evolua.

Ești o femeie de afaceri tânără, dar care a reușit să adune o experiență foarte bogată. Cât de greu este să te menții pe piață?

6

Nu am alt răspuns în afară de muncă și dedicație. Trebuie să recunosc că îmi și place foarte mult ceea ce fac. Nu mi-a fost ușor să răzbat, am întâmpinat și dificultăți, dar le-am luat ca atare. Nu am încercat niciodată să demonstrez nimic, mi-am păstrat parcursul meu. Mi-am dorit mereu să fac lucrurile din ce în ce mai bine. Atunci când am început eu era un curent la modă - machiajul rusesc pe care am să-l aduc mereu în discuție și cu care eu nu am rezonat, dar care atrăgea foarte mult.

Doamnele mergeau mult înspre acea zonă. Mi-au plăcut mereu liniile naturale și nu am renunțat la ele în favoarea unor câștiguri eventual mai mari. Eu mi-am păstrat linia, știam că tot ceea ce fac este frumos, rafinat și mai stilat. Femeia trebuie să fie frumoasă altfel, nu trebuie să arate ca un clovn, nu m-am abătut de la drumul meu și am reușit. Nu m-a interesat ce fac alții, ci mi-am văzut de treaba mea.

Și cum rămâne atunci cu cei din concurență?

7E bine să te mai și uiți în jur, ca mijloc de motivare, spun unii. Trebuie să îți cunoști piața, publicul, dar asta nu înseamnă că trebuie să stai mereu cu ochii pe ceilalți. Atunci, unde mai ești tu? Uiți de tine! Eu am simțit mereu ceea ce este necesar să fac. Cred că Dumnezeu m-a înzestrat cu o anumită intuiție, pe lângă talent.

Ai ajutat mereu femeile să fie frumoase. Cum arată un om frumos?

8Un om care are încredere în el. Poți să fii poleit cu aur, dar dacă interiorul tău nu este în regulă, degeaba. Cum capătă o femeie încredere în ea? Făcând pași mici în direcția care îi este proprie, făcând ceea ce-i place, uneori cu puțin ajutor din mediul în care activează, învățând, fiind atentă la ea, la detalii, oferindu-și frumusețea de care poate nu este conștientă. Practic, eu asta fac – ofer sentimentul frumuseții pentru că în rest are tot ce-i trebuie. Eu simt mereu frumosul și-l scot la suprafață cu ajutorul tehnicilor de make-up.

Dacă tot am vorbit de autodepășire, nu pot trece mai departe fără a aminti și de Facultatea de Arte…

9(râde) Eu continuu să mă descopăr. Sunt inspirată de artă, îmi place foarte mult și așa am urmat Facultatea de Arte. Inițial voiam un master, dar am aflat că nu există și am luat studiile de la început, finalizate cu lucrare de licență. Am absolvit Secția de Pedagogia Artelor, care îmi vine ca mănușă la tot ceea ce fac la Academia de Make-up. A fost un alt traseu în viața mea și am avut alături oameni care au crezut în mine. Am prins aripi, voi urma și un master.

Vorbind despre traseu, călătorești mult și ai mult sprijin în mașină, care nu mai este demult un moft.

10Uite că a venit momentul să spun că, deși am permis de conducere de 17 ani, nu am condus deloc până anul trecut fiindcă nu aveam încredere. A fost un moment care a schimbat totul pentru ca prietenii pot sa facă diferența in astfel de situații și lucrurile să se schimbe.  Între timp mi-am cumpărat și mașină, mi-am învins teama de a șofa. Dacă ai o teamă trebuie să o înfrângi, să fii convins că poți face acel lucru care îți pare de neconceput. Altfel, degeaba ai primit viața în dar. Ai obligația să lași ceva în urmă, mai întâi pentru tine, apoi pentru alții.

De la primul drum a trecut un an deja…

11Da, a fost în mai, anul trecut. Trebuie să recunosc că mașina m-a motivat. Fiecare dintre noi are un motiv pentru a face un anumit lucru, iar la mine a fost mașina. Volvo m-a captivat de la prima îmbrățișare a scaunului.

Cum v-a ajutat mașina la dezvoltarea afacerii?

12După un an de zile de bine, în care parcă toate lucrurile mi s-au ușurat, am ajuns la concluzia că mașina simplifică mult viața. Timpul nu se dilată și e nevoie să valorifici fiecare secundă. Dacă ar fi să schimb mașina, clar mi-aș alege un mini SUV, care îmi oferă siguranță. Contează și culoarea și nu aș fi crezut niciodată că îmi vor plăcea mașinile albe, dar da, îmi dă o senzație extraordinară. Mă bucură enorm!

 

×

Fii la curent cu noutățile Volvo.